Tento stařičký invertorek Technica 140 od firmy Telwin prokazuje neobyčejnou odolnost. Již více jak 10 let se periodicky vrací do servisu (jako nefunkční) za účelem "odcukrování". Vždy uvnitř vypadá nějak takto:
Uvnitř je to vždy horší, protože binec si tam natahá ventilátor. Alespoň do okamžiku, než se sladkou hmotou zalepí. Ale i zvenčí je ihned znát, kde stroj pracuje:
Nebezpečně sladká je pochopitelně i síťová vidlice:
Nutno říci, že desku stačí jen pečlivě omýt, osušit a přelakovat lakem na plošné spoje. Zbytek svářečky je pochopitelně také nutné pečlivě očistit. Občas je nutné vyměnit cukrem zcela zalepený ventilátor či potenciometr. Ale to je opravdu vše. Po očistě zase vesele naběhne a vrací se do služby. Asi se mu ta sladká služba opravdu zamlouvá a nebo je to prostě mimořádně odolnej kousek:-)
Pokud si myslíte, že se vás to netýká, protože cukrovar je přeci jen dost vzácné pracoviště pro svářečky, podívejte se na následující Gamu. Ta nepracuje v cukrovaru, ale v klasické zámečnické dílně. Takhle tedy může vypadat i vaše svářečka a ty kovové piliny jsou snad ještě horší, než cukr...
Nebojte se tedy svářečku jednou za rok odkrytovat a vyfoukat stlačeným vzduchem. Pokud je prach "přilepený" použijte štěteček. Nemusíte se toho vůbec bát a to i v případě, že nejste žádní elektrikáři. Na tohle stačí trochu té manuální zručnosti a tu snad máte, jinak byste si nehráli se svářečkama. A díky tomu si budete moci hrát déle, než ostatní :-)