Na následujícím obrázku si můžete prohlédnout 4 základní typy cívek, které se používají při MIG/MAG svařování. Cívky se liší především rozměry, ale také použitým materiálem. Nejpoužívanějším materiálem na výrobu cívek je plast (viz cívky D300, D200 a D100. Zajímavé ale je, že v průmyslu se používají zejména cívky typu K300 s kovovou (drátěnou) kostrou.
V tabulce jsou přehledně zobrazeny parametry všech uvedených cívek. Tedy jejich rozměry a typická hmotnost návinu přídavného materiálu (platí pro ocelové dráty):
Typ cívky | Vnější průměr | Vnitřní průměr | Šířka | *Hmotnost návinu |
K 300 | 300 mm | 180 mm | 100 mm | 15-18 kg |
D 300 | 300 mm | 53 mm | 100 mm | 15-18 kg |
D 200 | 200 mm | 53 mm | 65 mm | 5 kg |
D 100 | 100 mm | 16 mm | 45 mm | 1 kg |
Uvedené rozměry berte s mírnou rezervou, protože někteří výrobci si s přesností hlavu nelámou. Pak platí, že milimetr sem, milimetr tam...
Cívky typu K300 se obvykle nedají do svařovacího zařízení nasadit přímo, ale jen s použitím s tzv. adaptéru:
Další zajímavé informace, zejména o cívkách K300 a D200, naleznete v článku: Držák velké cívky k malému céóčku.
Cívky o průměru 300 mm (D300, K300) jsou určeny pro profesionální svářečky pro svařování v průmyslu. Cívky D200 se používají především v údržbě, autoservisech a hobby sféře, neboť svářečky pro tyto aplikace jsou rozměrově menší a větší cívky nepojmou. Cívky D100 jsou téměř výhradně určeny pro hobby sféru. Ovšem i v profi sféře mohou cívky typu D200 a D100 najít uplatnění, zejména pro návin speciálních přídavných drátů, jejichž spotřeba není velká.
Kromě klasických cívek existují i další balení drátů pro svařování MIG/MAG. V automatizované či robotizované výrobě se v posledních letech uplatňují tzv. sudy. Výrobci většinou používají pro své sudy různé obchodní názvy. Například označení Marathon-Pac je obchodní název pro sudy firmy Esab, název Accutrak le Cube zase používá Lincoln. Sudy jsou velkokapacitní balení drátu, kdy v jednom sudu může být podle typu od 100 do 500 kg svařovacího drátu. Nejpoužívanější sudy mají kapacitu 200 - 250 kg ocelového svařovacího drátu. Kromě automatizované a robotizované výroby se sudy začínají prosazovat i při ručním svařování. Pochopitelně mají opodstatnění jen na stabilních pracovištích, protože mobilita sudů je velmi omezená. Výhodou sudů je tzv. umrtvený drát. Drát ze sudu totiž nemá tendenci se stáčet do kruhů a po odvinutí zůstane prakticky rovný. To je velmi příznivé pro podávání. Také tolik netrpí bovdeny a průvlaky a jejich životnost stoupá. Další výhodou je to, že odpadají prostoje při výměně cívek. Něco se také ušetří díky tomu, že z každé cívky vždy zůstane cca 3-5 m drátu (dle délky hořáku), který nelze vyvařit. A pokud jeden sud reprezentuje cca 15 cívek, může to být značná úspora.